Over ons

Over ons

Wij zijn Jan en Ina Visser uit Dokkum. We zijn verwoede verzamelaars van spaarpotten.

Ongeveer in 1984 zijn wij met onze verzameling begonnen. Alle spaarpotten die we konden vinden op rommelmarkten en verzamelbeurzen wilden we graag in onze verzameling. Ook onze familie en vrienden helpen ons nog steeds onze verzameling uit te breiden. In het begin is het niet zo moeilijk een ‘nieuwe’ spaarpot te vinden maar hoe groter de verzameling wordt, hoe moeilijker het wordt.

Een spaarpot is heel vaak een ‘spaarvarken’, het varken werd vet gemest in de goede tijd en opgegeten in de slechte tijd. Dit is ook het idee van sparen in een spaarpot: sparen in de goede tijd en gebruiken in de slechte tijd.

Later kwamen de spaarpotten in allerlei vormen en maten en materialen. Allerlei dieren, huizen, auto’s, gebakjes, stofzuigers, wereldbollen, clowns en allerlei poppetjes, je kunt bijna niets bedenken of er is wel een spaarpot van. Wij hebben spaarpotten van porselein, aardewerk, gips, plastic, hout, glas, papier-maché en zelfs van leer. De oudste spaarpot die in ons bezit is, komt uit ongeveer 1870, dit is een zeemans-kopje van plm. 10 cm. hoog. Ook is er na de oorlog een spaarpot uitgegeven met het hoofd van Lieftinck. Dit was voor het zogenaamde ‘tientje van Lieftinck’. Hierbij hoort het volgende gedichtje: Minister Lieftinck ik zal sparen. Alles in uw hoofd bewaren. Maar wordt mijn leven tot een hel. Door uw angstwekkend dwangbevel. Hoedt u voor uw vreselijk lot. Want …. sla ik uw hoofd kapot.

Want de oudere spaarpotten zijn allemaal gemaakt alleen met een gleuf, zodat er wel wat in kan maar niet er weer uit ….. Later werd er ook een opening in gemaakt, zodat de spaarder de spaarpot ook weer leeg kon halen zonder dat deze kapot moest. De spaarbanken gaven spaarpotten uit, maar de sleutel bleef op de bank. De kinderen konden dan bij de bank komen om de spaarpot te legen en dan op het spaarbankboekje te zetten.

Onze verzameling is in de tijd uitgebreid door ook allerlei voorwerpen waar een afbeelding van een spaarpot op staat, zoals ansichtkaarten, postzegels, telefoonkaarten en stickers, maar ook hier kom je de vreemdste dingen tegen, zoals een pyjama of t-shirt met een spaarpot erop.

We hebben alle spaarpotten (ongeveer 6300 ) tentoongesteld in ons huis om zo toch steeds te kunnen genieten van onze verzameling. Ook exposeren wij wel op verschillende plaatsen, soms met onze verzamelkring Sam-Zam of op uitnodiging. Spreekt onze verzameling u aan en zou u de rest ook eens willen bekijken, dan bent u van harte welkom bij ons thuis, na het maken van een afspraak.

Hebt u nog een spaarpot in uw bezit en u doet er niets mee en u wilt ‘m wel kwijt, dan wordt deze liefdevol toegevoegd aan onze verzameling.

Door de verzameling spaarpotten kwamen er ook items waarop een bankgebouw stond. Zoals ook oude spaarpotten van de bank waarop het gebouw stond. Dit was het begin van de aanvullende verzameling n.l. bankgebouwen.

Op de pagina BANKGEBOUWEN ziet u onze tweede verzameling namelijk bankgebouwen afgebeeld op verschillende items hier zijn we in 2004 mee begonnen. Deze collectie bevat voornamelijk ansichtkaarten met de afbeelding van een bank, maar ook b.v. telefoonkaarten,  kwartetten, eerste dag enveloppen, asbakken, boeken, puzzels enz.

Veel plezier bij het bekijken van onze verzameling.