Nieuwsblad De Bildtse Post 13-2-2008

EXPOSITIE MET SPAARPOTTEN IN HEGEBEINTUM

In Hegebeintum in het bezoekerscentrum onder aan de terp exposeren Jan en Ina Visser hun verzameling spaarpotten. Samen hebben ze zo’n 5000 spaarpotten tentoongesteld in hun huis om op die manier te kunnen genieten van hun verzameling.

In het begin is het niet zo moeilijk om een nieuwe spaarpot te vinden, maar hoe groter de verzameling wordt des te moeilijker het vinden. Een spaarpot is heel vaak een ‘spaarvarken’, het varken werd vetgemest en opgegeten in de slechte tijd. Later kwamen de spaarpotten in allerlei vormen, maten en materialen. Je kunt het zo raar niet bedenken of er is wel een spaarpot van.

De oudste spaarpot in hun bezit is van 1870 en is een zeemanskopje van zo’n 10 cm hoog. Ook is er na de oorlog een spaarpot uitgegeven met het hoofd van Lieftinck. Dit was voor het zogenaamde ‘tientje van Lieftinck’. Hierbij hoort het volgende gedichtje: ‘Minister Lieftinck ik zal sparen / Alles in uw hoofd bewaren / Maar wordt mijn leven tot een hel / Door uw angstwekkend dwangbevel / Hoedt u voor uw vreselijk lot / Want ….. ik sla uw hoofd kapot.’

De exposities zijn te bezichtigen tijdens openingsuren in het bezoekerscentrum.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *