Leeuwarder Courant 11-2-1994

SPAARPOTJES IN DOKKUMER ‘ASIELZOEKERSCENTRUM’

Door zijn werk bij de Frico in Wargea is Jan Visser (35) uit Dokkum om de veertien dagen ’s zaterdags niet vrij. Dat spijt hem bijzonder, want dan mist hij de rommelmarkten. Visser en zijn even oude Ina zijn verzamelaars. Nu is dat over het algemeen een zeer bij de materie betrokken slag volk, maar de Vissers – in spaarpotten – kunnen er bepaald wat van.

De collectie bedroeg op het moment dat de verslaggever huize Visser betrad, 2430 stuks, maar inmiddels zal het aantal weer aangegroeid zijn. Als de 2500 bereikt zullen zijn, komt er geen receptie, maar zal er eentje op genomen worden.

Een wand in de woonkamer is volledig ingenomen door de spaarpotten. Zo ziet men in een der vitrines heel oecumenisch spaarbusjes voor de missie naast die voor de Vrije Universiteit. Daar staan ook de busjes van BartimeĆ¼s, het blindeninstituut en reeksen varkentjes. De oudere exemplaren daarvan zijn mooier, want voorzien van plooien, tegenwoordig is het meestal onpersoonlijk massawerk.

Een aandoenlijk potje is dat van het NVV-TBC-fonds. De Vissers kregen dat van een mevrouw die het busje ooit had moeten gebruiken en die vond dat het nog bij haar leven een goede bestemming moest hebben – de Vissers dus – Een half jaar later was die aardige mevrouw er niet meer.

Jan en Ina Visser zijn van die mensen die geen vakantie kunnen vieren. Overal wrodt namelijk gekeken of er nog wat te halen valt. Een vrolijk biggetje reisde zo van Grave naar Dokkum. Het is er gelukkig niet alleen.

De Vissers organiseren voor het raam wisselexposities. Elke maand komt een ander deel van de collectie aan de beurt. Zorgvuldig wordt bijgehouden wat er al eens gestaan heeft, want je dient als museumdirektie wel de zaken voor elkaar te houden. In het kader van die overzichtelijkheid pas dus dat alle negerspaarpotjes bij elkaar geplaatst zijn. Dat is ons ‘asielzoekerscentrum’.

De Vissers willen wel even enige bezwaren uiten tegen de geest der eeuw. Doordat steeds meer mensen steeds meer vrije tijd krijgen, wordt er meer verzameld. Dat heeft weer tot gevolg dat de prijzen van onder andere de spaarpotten de laatste tijd flink gestegen zijn. Maar goed dat ze allebei afdingen een pracht van een sport vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *