De nieuwe Verzamelaar november – december 1993

SPAARPOTTEN

De voorlopers van de spaarpotten zijn de spaarvarkens. Dit spaarvarken is voortgekomen uit het gewone varken. Dit dier werd vetgemest met de bedoeling het te slachten voor de winter en dan was er vlees om de winter mee door te komen.

De spaarvarkens werden daar vroeger ook voor gebruikt, om geld achter de hand te hebben voor slechtere tijden. Weer later wordt de spaarpot gebruikt om geld te sparen, op te potten, voor de aanschaf van duurzame artikelen. De aandacht voor een spaarpot is een beetje afgezwakt mede door de opkomst van giraal en plastic geld. Sparen gaat nu wat anders. In een spaarpot levert het spaargeld geen rente op maar op een rekening bij een bank wel. Ondanks de moderne invloeden van deze tijd zal de spaarpot nooit uit beeld geraken. Dit tot groot genoegen van Jan en Ina Visser, zij verzamelen spaarpotten.

‘Ik had er al een thuis, dan komt er weer een bij en zo groeit dat langzaam,’ zo vertelt Ina. ‘Ik doe wel eens wat voor anderen en in plaats van een plant geven ze mij een spaarpot. Dan heb je er een stuk of 10 en dan gaan anderen vragen of je ze verzamelt. Je ontkent dat, maar eigenlijk ben je dan al met verzamelen bezig. Dat is ongeveer 5 jaar geleden begonnen en nu hebben wij al 1900 verschillende spaarpotten. Ze komen uit verschillende landen en in allerlei uitvoeringen en uit diverse materialen zoals: blik, glas, karton, aardewerk, plastic, hout, porselein enz.

Alles staat thuis keurig uitgestald in een speciale kamer, door ons omgedoopt tot ‘ús museumke’.  De oudste spaarpot in onze verzameling is 120 jaar oud, dit was ook wel de duurste. Wij kopen regelmatig maar als het even kan tegen een leuk prijsje, daar proberen wij de hand aan te houden. Daarom stropen wij de verzamelbeurzen en rommelmarkten af. Dat levert heel vaak wat op en tegen een leuke prijs. De prijs voor een spaarpot is voor ons niet belangrijk, er zitten in de verzameling spaarpotten die maar 25 cent hebben gekost. Die zijn ons net zo dierbaar als duurdere exemplaren.

Geen konkurrentie van het plastic geld? Is het spaarvarken niet ten dode opgeschreven?

‘Nee hoor. Kijk maar in de huishoudwinkels, er komen steeds weer nieuwe modellen op de markt. Wij wachten dan, want een paar jaar later koop je die voor een prikkie op de rommelmarkt. Helaas wordt er nog veel materiaal weggegooid, jammer, niet doen. Kijk eens om je heen, let eens op wie wat verzamelt. Een verzamelaar doe je er een groot plezier mee. Vandaar dat een tentoonstelling zo’n goede gelegenheid is om een ander te laten zien wat er zoal verzameld wordt.’

Staat u op het punt een overbodige spaarpot weg te gooien, denk dan aan Jan en Ina. Wel eerst leegmaken natuurlijk, de inhoud wordt weliswaar ook wel op prijs gesteld, maar het gaat toch om de spaarpot.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *